Vodič: kako se lotiti pleskanja v lastni režiji?

Želite prepleskati svoj dom in ste se odločili, da ne boste najeli mojstra? Sledite spodnjim korakom in prepričani smo, da vam bo uspelo.


Izberite in preizkusite barvo, nabavite vse potrebne pripomočke

Prvi korak je izbira primerne barve. Vedno kombinirajte barve sten (in stropa) glede na pohištvo, ki ga že imate, oziroma, ki ga načrtujete. Barvo seveda izbirajte glede na svoje preference – kar vam je vizualno privlačno, hkrati pa ne zanemarite namembnosti prostora: bolj umirjene barve so primernejše za delovne prostore ali spalnico, intenzivnejše pa na primer za kuhinjo. Odlična izbira so tudi kombinacije svetlejših in temnejših odtenkov iste barve ali pa kombinacije komplementarnih barv. Bolj drzni se lahko preizkusite tudi v oblikovanju vzorcev.

Včasih se vaše najljubše barve na stenah ali stropu ne obnesejo najbolje; svojo izbiro je zato najbolje testirati, preden pobarvate celo površino. Pobarvajte le en majhen del in počakajte, da se posuši, da vidite, kako bo odtenek v resnici izgledal. Najlažje je, če pobarvate ploščo, ki jo lahko poljubno premikate in opazujete, kako je videti v sončni svetlobi in večernem mraku.

Ko izberete barvo, izračunajte površino in nakupite ustrezno količino barve. Približna ocena količine naj se giblje okrog 5 litrov barve za 40 m2 površine, vendar upoštevajte specifike materiala, na katerega boste barvo nanašali (hrapava ali gladka podlaga, materiali, ki bolj vpijajo itd.) pa tudi barve, ki jo boste nanašali (npr. žive barve potrebujejo več nanosov). Težavam z neenakomernimi barvnimi odtenki se boste najlažje izognili tako, da vedno vmešajte vso kupljeno barvo, namesto da barve odpirate eno za drugo; nemalokrat se namreč zgodi, da čeprav gre za povsem enako barvo, prihaja do majhnih razlik v odtenkih, ki pa se po nanosu opazijo.

Pripravite delovno površino

Pred začetkom dela si vzemite čas, da ustrezno pripravite delovne površine. Dobro obrišite prah in odstranite pajčevine, pohištvo pa primerno zaščitite. Za zidove poskrbite tako, da, če je to potrebno (in ponavadi tudi je), jih nežno zbrusite do gladkega in tako odstranite staro barvo ter izravnajte površino. Obrišite prah, ki nastane zaradi brušenja. Kjer so luknje, razpoke in drugi moteči elementi, uporabite izravnalno maso. Za brezskrbno barvanje robove oblepite s kvalitetnim trakom, ki ne pušča lepila. Ta bo preprečil, da bi barva stekla predaleč oziroma, da bi med barvanjem nehote umazali vrata, okvir oken ipd., pomembno pa je, da ga ne odstranite, dokler ni barva povsem suha.

Lotite se pleskanja

 Med najpomembnejše nasvete za lep nanos barve mojstri prištevajo pravilo, da se najprej vedno naredi ”fina dela”: barvanje ob robovih in na zahtevnejših mestih (npr. okrog stikal za luči), šele nato pa sledi barvanje celih ploskev z valjčkom: barvajte torej od robov proti sredini. Nikdar ne pleskajte povsem do roba, ampak zaključite nekoliko prej. Pri barvanju vam bo lahko v pomoč utrjevalec – z njim je barvanje lažje, saj se barva suši počasneje, kar pomeni, da si boste lahko vzeli več časa pri barvanju, pa tudi morebitne napakice boste lažje popravili. Hkrati je utrjevalec odličen pripomoček za izravnavanje površine, ki omogoča tudi boljši oprijem barve. Čopičev pred barvanjem ne obrišite, temveč odvečno barvo raje nežno odtrkajte stran, nato pa vlecite dolge poteze v gibanju gor, dol in spet navzgor.