6 idej za poceni in enostavno posteljo

V zadnjem času je velik razmah idej o tem, kako postaviti posteljo sam. Mojstri ponujajo različne možnosti, kako postaviti udobno posteljo, eni z več, drugi z manj materiala, eni z večjim finančnim okvirjem, drugi z manjšim. Najbolj so se prijele postelje iz palet, a to ni edina opcija, kako postaviti svojo novo posteljo.

POSTELJA V VIŠINI DEBELINE ENE PALET

Najenostavnejša izdelava postelje. Pobrusimo palete, jih povežemo, prebarvamo, postavimo nanje vzmetnico in naša nova postelja je pripravljena za počitek po napornem delu.


POSTELJA V VIŠINI DEBELINE VEČIH PALET

Povezovanje palet, da dosežemo večjo višino postelje. Sestavljanje je odvisno od želj mojstra. Večjo posteljo lahko sestavimo kot pri Tetrisu, medtem ko lahko manjšo dosežemo z vzporednim postavljanjem posameznih palet.

POSTELJA IZ CEVI

Vodovodne cevi, pocinkane seveda, ne novodobne plastične, so lahko tudi odlično ogrodje za posteljo. Potrebujemo nekaj določenih elementov, cevi za horizontale, kolena in T- spojke, ki bodo tvorili osnovno ogrodje. Notranji del postelje pa je lahko sestavljeni iz metalne mreže ali iz lesenih letvic, odvisno od vaše želje. Več o izdelavi pa na fotografijah.

POSTELJA IZ OPAŽNIH PLOŠČ (BOSANK)

No, ni potrebno, da so ravno opažne plošče, a so te dovolj kompaktne, da bodo držale nekaj teže in omogočile dovolj masivno posteljo. Bistveno pri izgradnji takšne postelje je, da je les trpežen in bo zdržal težo vseh, ki bodo poležavali na postelji, plus nekaj kilc navzgor.

Če vas zanima, kako iz nekaj kosov plošč narediti super »platformsko« posteljo, vam priporočamo ogled videa.

POSTELJA IZ DOMA NAJDENIH MATERIALOV

Nekaj plošč, stari zabojniki, ščepec čarovnije in nekaj tehničnega znanja in voila (!) nova postelja. Višja, udobna in masivna.

POSTELJA IZ TRAMPOLINA

Če imate star trampolin, ki sicer ni več primeren za skakanje po njem, a okvir še vedno drži, lahko razmislite o postelji iz trampolina. Tu je seveda pomemben prostor, v katerega boste postavili posteljo in oblika, ki jo bo postelja zavzela ali bo to bolj postelja za počivanje, kot je oblika viseče postelje na sliki, ali bo primernejša za spanje, kot jo prikazuje druga postelja.

Pri vseh omenjenih opcijah izgradnje vaše sanjske postelje je dobro razmisliti o tem, kako boste posteljo prezračevali. Priporočeno je namreč, da jogi diha in da ga ne zapremo v okvir postelje brez opcije dihanja. Sledi razmišljanje o višini postelje, ki si jo želimo. Razmislimo, katera višina postelje nam bi najbolj odgovarjala in s katere bomo zjutraj z veseljem vstali. Poleg vseh funkcionalnih prednosti pa je tu še vedno estetika. Katera torej najbolj pritegne vas?