Finančni konstrukt gradnje – od obiska geomehanika do obiska tašče in tasta

Priklopi so urejeni, konec je tekanja po pisarnah ob točno določenih uradnih urah. Sedaj se začne iskanje izvajalcev in premikanje del na gradbišču.

FAZE, od materialov do nepotizma

Končno se bo na vaši parceli začelo nekaj dogajati. Geomehanik bo na začetku faze priprave temeljne plošče opravil meritve zanjo. Pričelo se bo izkopavanje in priprava temeljne plošče. V tem času se uredijo tudi izhodi za odpadne vode in upamo, da bo to počasi postal pravi trend, vgraditev mini čistilne naprave.


Pričetek razlik

V fazi od temeljne plošče naprej pa nastajajo razlike. Že pri temeljni plošči namreč izberemo, kdo nam bo izkopal prostor, kdo nam bo vlil primerno maso za temeljno ploščo, kakšna je sploh ta masa in kakšna plošča je sploh tista, ki je primerna za nas. Preden smo pričeli s pisanjem tega članka, smo preleteli kar nekaj forumov z vprašanji bodočih lastnikov nepremičnin. Mnogi pravijo, da so se že v tej fazi srečali s prednostmi poznavanja širše množice ljudi. Enemu je temeljno ploščo skopal sosed, drugi je dobil popust pri čistilni napravi, ker njegov brat pozna nekoga, ki pozna tretjega … Nepotizem in poznanstva v Sloveniji veljajo veliko. Ne napeljujemo vas, da začnite iskati ljudi, ki koga poznajo in v času svoje gradnje preživljati prosti čas z njimi. Nagovarjamo vas, da poiščete, če ste v teh letih morda spoznali koga, ki vam lahko pomaga pri katerikoli fazi in s tem olajša breme, ki ga čuti vaša denarnica.

Način gradnje

Niso pa le poznanstva tista, ki jih ljudje navajajo kot ugodnosti pri gradnji. Ena od teh je izbira načina gradnje. Montažna hiša, zidana hiša, hiša na ključ … vse te vrste gradnje imajo svoje finančne prednosti in slabosti. Ozavestite jih že na začetku, že pri projektantu. Če poskušamo govoriti o številkah in se odločimo, da izberemo tradicionalno obliko slovenske hiše, so naši izračuni sledeči.

Poraba po fazah

Za prvo fazo torej zemeljska dela in izgradnjo temeljev lahko računate nekje 5 % stroškov gradnje. Druga in tretja faza zajemata postavitev kletne plošče, gradbeno konstrukcijo, podstrešje in krovska dela. Finančno bomo za ta del namenili približno 42 % stroškov gradnje objekta. Največji strošek pri teh fazah je gradnja zidov in stropov, kar zajema kar 32 % delež stroškov. 10 % pa namenimo ostrešju, kritini in kleparskim delom.

Četrta in peta faza porabita skupaj preostale stroške v količini 53 %. Največji strošek v teh fazah je strošek potrebnih instalacij, sledi jim strošek stavbnega pohištva pa notranjega ometa in fasade hiše. Ostane še nekaj odstotkov, ki so namenjeni ostalim delom, ki so potrebna za pripravo hiše na vselitev.

Hiša na ključ

Ker je danes čas, ko smo vsi polno zasedeni, se mnogi odločajo, da gradnjo hiše prepustijo drugim. Odločijo se za hišo na ključ. Tu lahko s ponudnikom določite, do katere faze vam zgradijo hišo in kje boste nadaljevali sami. Enostavno kot se sliši, zahteva ta način svoj proračun. Na različnih spletnih straneh lahko najdete različne podatke, o kakšnem finančnem zalogaju govorimo, ko govorimo o hiši na ključ, o kakšnem, če pomagamo iskati izvajalce in o kakšnem, če bomo hišo gradili »sami«. Prva opcija naj bi se gibala cenovno okrog 800 € na kvadratni meter. V primeru, da pomagamo iskati izvajalce se ta cena spusti na 750 €. Maksimalno 300 € na kvadratni meter pa lahko pričakujemo, če se odločimo hišo postaviti »sami«.

NAREDI SAM, izberi material in postani sam svoj mojster

Kot smo že omenili, lahko pri zidanju hiše privarčujete tako ali drugače. Predlagamo, da ne varčujete pri materialih, saj so le-ti pogoj za udobno življenje v hiši. Poleg dobrih materialov potrebujete tudi dobro izvedbo. Če ste mojster ali mojstrica za vse, lahko kakšno stvar postorite tudi sami in s tem privarčujete nekaj denarja. Vzemimo na primer strošek, ki ga še nismo omenili, urejanje okolice. Zunanja ureditev bi povišala naš finančni plan za 10 do 15 %, kar je zajeten znesek. Načrt za okolico lahko pripravite tudi sami, samo malo znanja in domišljije je potrebno. Izvedba pa zahteva pridne roke, katere lahko uporabimo še pri beljenju sten v hiši in drugih »lažjih« delih.

SUBVENCIJA, s sponzorji lahko znižajte svoj minus

Ko se odločate za hišo, se hkrati odločate tudi za tip. Če se odločite, da bo vaša hiša v celoti varčnejša, bo torej spadala v segment nič-energijskih ali nizkoenergijskih stavb. Preko Ekosklada lahko dobite ugoden kredit ali nepovratna sredstva. Podobne ugodnosti lahko koristite tudi ob izgradnji privatnih elektrarn, ki delujejo na povratnih energijah. Več o tem si lahko preberete v našem članku o subvencijah.

Vsekakor priporočamo, da vašemu finančnemu konstruktu dodate še vsaj 20 % stroškov gradnje za nepredvidene stroške, ki se lahko pojavijo. Dodatne stroške pa bo predstavljalo tudi zavarovanje. Sklenete lahko različna zavarovanja in četudi je stavba še neprimerna za vselitev, je lahko narava močnejša od vas in vaših planov. Zaščitite svoje sanje in denar, ki ste ga vložili vanje še preden zaživite na plodovih žuljavih rok.