Izognite se dodatni teži v prazničnem času

V prazničnem času je povečanje telesne teže pogosta skrb mnogih odraslih. Razlog za to so preobilni obroki in zanemarjanje telesnih aktivnosti. V nadaljevanju si lahko preberete nekaj namigov, kako se izogniti dodatnim kilogramom med prazniki.

Zaradi pogostega prenajedanja s kalorično hrano, je povsem normalno, da se zredimo. Med sredino novembra in sredino januarja odrasli običajno pridobijo 0,5 kg. To se vam morda ne zdi veliko, vendar večina ljudi te dodatne prtljage ne izgubi. Kako se torej temu izogniti?


Tu so 4 nasveti, ki vam bodo pomagali preprečiti povečanje telesne teže med prazniki.

1. Bodite aktivni z družino in prijatelji

Izvajanje neke vrste aktivnosti z družino se lahko izkaže za koristno uravnavanje telesne teže. Tudi nekaj tako preprostega, kot je družinski sprehod, vam lahko pomaga odmisliti hrano in vam omogoči, da se s svojimi ljubljenimi še bolj podružite in povežete.

Bodite aktivni s družino in prijatelji 

2. Pazite na priboljške

Med prazniki vam ponavadi ponujajo zvrhan koš nezdravih prigrizkov kot so piškoti in druge dobrote. Če so vam takšni priboljški vedno na dosegu rok, je večja verjetnost, da prigriznete po nepotrebnem. Doma se s takšno težavo lahko spopademo tako, da priboljške shranjujemo tja, kamor ne bodo ves čas vidni. Te strategije se je težje držati na delovnem mestu ali družinskih zabavah.

Med praznovanji pazite na priboljške.

Poskusite biti pozorni na to, kdaj in koliko priboljškov pojeste. Če se vam zdi, da žvečite samo zato, ker je naokoli hrana in ne zato, ker ste lačni, je najbolje, da se priboljšku popolnoma izognete. Če pa ste lačni in potrebujete prigrizek, se odločite za zdravo hrano. Sadje, zelenjava, oreščki in semena so eni izmed tistih prigrizkov, ki ne vsebujejo dodatnih sladkorjev ali nezdravih maščob.

3. Pazite na velikost porcij

Ko na vrata potrkajo prazniki, s seboj prinesejo tudi obilico hrane. S to pa ponavadi pridejo tudi preobilne porcije. Kako se jim izogniti? Najboljši način za premagovanje preobilnih porcij je nadziranje velikosti kosov ali uporaba manjših krožnikov. Če želite določiti primerno velikost porcije, preberite etikete na živilih in priporočene količine za serviranje, navedene v receptih. Če tega ne morete storiti, uporabite svojo najboljšo presojo, da krožnik napolnete z razumno količino hrane.

4. Poskrbite za zadosten spanec

Prikrajšanje spanja, ki je med prazniki precej pogosto, lahko povzroči povečanje telesne teže. To pa zato, ker tisti, ki ne spijo dovolj, so ponavadi lačni, pojejo več kalorične hrane in ne telovadijo dovolj. Premalo spanja lahko poveča raven hormona za lakoto, kar privede do večjega vnosa kalorij. Poleg tega je pomanjkanje spanca povezano s počasnejšo presnovo. To lahko povzroči spremembe vaše biološke ure, ki uravnava telesne funkcije.

Naspite se.

Povečanju telesne mase v prazničnem času se torej lahko izognete. Poskrbite za zadosten spanec in telovadbo, ter pazite na količine vaših porcij. Če se držite teh nasvetov, boste morda ugotovili, da v tem prazničnem času ne samo preprečujete povečanje teže, ampak jo celo izgubljate.

 

Povzeto po: Healthline.com