Slab zrak v notranjih prostorih – Kako se ga znebiti?

V mrzlih dneh večino časa preživimo v zaprtih prostorih. Najsi bo to doma, na delovnem mestu ali v drugih javnih stavbah. Ali ste vedeli, da je zrak v teh prostorih pogosto bolj onesnažen kot zunaj? Kako lahko ukrepamo?

Če je v prostoru slab zrak, lahko kaj hitro postanemo utrujeni in izgubimo koncentracijo. To pa nista edini težavi. Človek naj bi v eni uri vdihnil več kot pol kubičnega metra zraka, v katerem se skrivajo bakterije, virusi, pršice in vlaga. Kakovost zraka v prostoru ne vpliva zgolj na produktivnost, pač pa tudi na naše zdravje.


Zadnje čase največji del dneva preživimo v udobju doma. S katerimi dejavniki pa sploh onesnažujemo zrak med štirimi stenami? Na kakovost nedvomno vplivamo s kuhanjem, kamini in svečami, čistili in še mnogo več. Naštetim aktivnostim se jasno ne moremo izogniti, a težavo lahko rešimo na druge, povsem enostavne načine.

Prezračevanje

Nedvomno je nakup in redno vzdrževanje kakovostnega prezračevalnega sistema najboljša rešitev za kakovosten zrak v zaprtih prostorih. Če tega nimamo, moramo redno prezračevati prostore z odpiranjem oken in vrat. Odpremo jih za kratek čas (10 do 15 minut) večkrat na dan. Ta korak je izjemno pomemben še posebno, če se v prostorih zadržuje večje število ljudi ali če čistimo s čistili.

Redno prezračevanje je ključen korak do boljšega zraka v notranjih prostorih.
Kuhanje

Med kuhanjem je priporočljiva uporaba nape. Z njo boste bistveno zmanjšali vlago v zraku. Priporočamo, da napo prižgete tudi takrat, ko se lotite temeljitega čiščenja kuhinje.

Pred kuhanjem ne pozabite prižgati nape!
Dišeče svečke

Dišeče sveče sicer v dom prinašajo prijetno aromo in so kot nalašč za sprostitev po stresnem dnevu. A velikokrat nanje kar pozabimo in jih pustimo prižgane predolgo časa. Takrat zrak v prostoru kaj kmalu postane zatohel, mi pa vse bolj utrujeni. Svetujemo, da vaša svečka gori le kratek čas, če pa se vam dopade sam ambient gorečih sveč, vam priporočamo, da naslednjič raje izberete takšne, ki nimajo vonja.

Če bo svečka gorela predolgo časa, bo zrak v prostoru postal zatohel.
Sesanje

Redno sesanje ni pomembno zgolj za red v domu, pač pa pripomore tudi pri kvaliteti zraka. S sesanjem lahko znižamo količino prahu in drobnih delcev v zaprtih prostorih.

Slaba kakovost zraka je še posebno škodljiva za družbeno bolj občutljive osebe. Med njih sodijo otroci, starejši, ljudje z obolenji srca in ožilja in osebe s kroničnimi obolenji dihal, kot je npr. astma. Ker vemo, kako pomembno je zdravje, še posebno v teh časih, si lahko preberete tudi članek o tem, kako se letošnjo jesen boriti proti virusi.

 

Povzeto po: deloindom.delo.si in pomurec.com