Jesenski prehladi: Z naravo v boj proti virusom

Jesenski prehladi so milo rečeno dokaj nadležna  zadeva. Še posebno v času v katerem živimo. V hladnejših mesecih nam zaradi spremenljivega se vremena odpornost pogosto pade, zaradi česar smo še bolj nagnjeni k obolenjem. Da pa se zaradi blagega prehlada ne bi drenjali pred zdravniškimi ambulantami, imamo za vas nekaj domačih antibiotikov.

V jesenskih in zimskih mesecih se še bolj kot kdaj koli trudimo okrepiti naš imunski sistem, a še vseeno lahko včasih zbolimo. Za zdravljenje uradna medicina precej pogosto svetuje uživanje antibiotikov. Ti pa niso tako nedolžni, saj jih spremlja ogromno stranskih učinkov. Antibiotiki nam lahko uničijo črevesne mikrobiote, ki pa so ključnega pomena za naše zdravje. Prav zaradi tega vam svetujemo, da naslednjič posežete po naravnih antibiotikih.  Te največkrat lahko najdete kar na domačem vrtu. Naj se letošnji jesenski prehladi poslovijo za vedno!


Česen

Z rednim uživanjem česna se bodo jesenski prehladi od vas prav hitro poslovili. Ta namreč spada med najbolj znane naravne antibiotike. Česen je bil kot del naravne medicine za zdravljenje infekcij uporabljen že veliko prej, preden je bilo sploh dokazano, da deluje antibakterijsko in antivirusno. Uporabljali so ga tudi v boju proti kugi in drugim epidemijam. Obogaten je s kalijem, germanijem in žveplovimi kislinami, med njimi je tudi alicin. Česen je učinkovit pri zdravljenju bronhitisa, kašlja, vnetju žrela, povišani telesni temperaturi ipd.

Česen so v zdravilne namene uporabljali že v preteklosti.
Origano

Origano ni zgolj začimba, s katero obogatimo okus pice, pač pa velja tudi za naravni antiseptik. Že davno nazaj so ga poznali kot sredstvo za izkašljevanje in širjenje bronhijev. Prav tako pomaga pri glavobolih, težavah s sinusi, vnetju ušes in podobnih prehladih. Začimba naj bi blažila težave z napenjanjem in drisko. Naravni antibiotik lahko uporabljamo povsem  svežega ali posušenega. Prav tako pa si lahko skuhamo čaj ali si privoščimo parno kopel.

Origano ni le okusna začimba, pač pa velja tudi za naravni antiseptik.
Brusnice

Brusnice so še posebno dragocene zaradi vsebnosti vitaminov A,B,C in kalija. Z izjemno močnim antioksidacijskim delovanjem zmanjšajo tveganje za raka dojke in debelega črevesja. Vsebujejo snovi, ki pomagajo telesu, da še hitreje odplakne bakterije iz mehurja. Obenem jim tudi preprečuje, da bi se zadrževale in razmnoževale na stenah mehurja.

Z uživanjem brusnic lahko zmanjšate tveganje za raka dojke in debelega črevesja.

Jesen je tu, z njo pa so prišli tudi jesenski prehladi. Ali tudi vi večkrat podležete takšnim obolenjem? Kaj pa vas postavi nazaj na noge?

 

Povzeto po: or-ca.si in dominvrt.si