Sončne opekline: Ali ste vedeli, da jih lahko ublažite s solato?

Sonce je čedalje višje in vedno močnejše. Bliža se poletje, z njim pa tudi sončne opekline. Samo za vas, ki se v toplejših mesecih spremenite v rdeče rakce, smo poiskali nekaj nasvetov, kako si pomagati ter kako poskrbeti za posledice sončenja.
Preventiva

Sončne opekline je najpametneje v celoti preprečiti z omejenim časom na soncu, z nanosom sončne kreme, s pokrivali in lahkimi oblačili, ki prekrivajo tiste dele telesa, kjer vas največkrat poljubi sonce. Kako se ustrezno zavarovati pred sončnimi žarki, si lahko preberete v preteklem članku.


Poskrbite za svojo kožo in se poleti mažite s sončno kremo!
Kurativa

Ko pa je škoda že storjena, se nam včasih zdi, da nam lahko pomaga le še višja sila. Prva poškodba kože zaradi prekomernega izpostavljanja soncu se pokaže z opeklino kože. V najhujših primerih lahko močne opekline privedejo tudi do otekanja kože ter mehurjev, včasih celo do simptomov gripe, kot so povišana telesna temperatura, glavobol ter slabost. Navadno se sicer srečamo zgolj s pekočo rdečo kožo, ki pa jo lahko kaj hitro pomirimo.

Voda, voda in še enkrat voda

Voda naj bo v teh hudih časih vaša najboljša prijateljica. Z njeno pomočjo lahko bistveno zmanjšate posledice opeklin. Zatorej: Pijte, pijte, pijte! Privoščite si tudi hrano, ki ima v sebi veliko tekočine (lubenica, melona, jagode in podobno).

Vsi pripravki se skrivajo v domači kuhinji

Če malo pobrskate po kuhinjskih omaricah, boste v njih zagotovo našli živila, ki bodo oblažila opekline.

Ali ste vedeli, da je solata ena izmed sestavin, ki blaži opekline? Ja, prav ste prebrali! Solata! Vse, kar morate storiti je to, da jo prekuhate v vreli vodi, odcedite ter tekočino postavite v hladilnik za nekaj ur. Nato vanjo pomočite brisačo ter jo položite na opeklino.

Eden najbolj poznanih blažilcev je nedvomno jogurt, ki zmanjša bolečino ter pomiri razdraženost. Preprosto ga nanesete na prizadete dele, pustite nekaj minut da se strdi, nato pa ga nežno obrišete z vlažno brisačo ali sperete z vodo.

Mehurji na koži

Če so se na koži pojavili mehurji, jih ne predirajte! Ti se čez čas namreč napolnijo s tkivno tekočino, ki izvira izpod vrhnjih plasti kože in pomaga pri njenem obnavljanju. Sčasoma tkivo reabsorbira omenjeni serum in tako oblikuje novo plast kože, zunanja plast pa odpade sama od sebe. Če torej mehurje prederete, boste prekinili normalne proces zdravljenja, obenem pa boste povečali možnost okužbe.

 

Povzeto po: aktivni.metropolitan.si in vizita.si