Zdravje: Vitamini za močan imunski sistem

V času gripe in prehlada je zelo pomembno, da čuvamo naše zdravje. Ena izmed ključnih stvari za močan imunski sistem je uživanje vitaminov.

Z oslabljenim imunskim sistemom nam telo sporoča, da mu primanjkuje vitaminov in da se posledično lahko pojavijo različne oblike okužb. Naš imunski sistem se nenehno prilagaja in uči, da se telo lahko bori proti virusom in bakterijam. Mi pa mu pri tem lahko pomagamo.


Poznamo tri vrste vitaminov, s katerimi lahko še dodatno okrepimo imunski sistem. Najbolj poznan je vitamin C.

Vitamin C
Za zadosten vnos vitamina C popijte kakšno limonado.

Naše telo ga ne proizvaja, zato je zadosten dnevni vnos bistvenega pomena za zdravje. Živila, bogata z vitaminom C so: pomaranče, mandarine, limona, špinača, brokoli, jagode,…

Vitamin B6
Banane so obogatene z vitaminom B6.

Za stabilen imunski sistem ni pomemben le vitamin C, pač pa tudi vitamin B6. Ta namreč podpira delovanje biokemičnih reakcij v telesu, ki skrbijo za nemoteno delovanje imunskega sistema. Živila, ki vsebujejo B6: banana, lubenica, arašidovo maslo, fižol, čičerika, ananas, kostanj, česen, paprika,…

Vitamin D

Tretji od vitaminov je vitamin D. Je ključnega pomena za pravilen razvoj, rast in ohranjanje zdravja. Eden pomembnejših je vitamin D3. Odgovoren je za ohranjanje zdravih kosti in pravilno delovanje imunskega sistema.

Z zelenjavnimi sokovi bomo v naše telo najhitreje vnesli vse vitamine, ki jih potrebujemo za močan imunski sistem.

Večino vitaminov, ki jih potrebuje telo za normalno delovanje, lahko zaužijete s sveže stisnjenimi zelenjavnimi sokovi. Ker ti ne vsebujejo vlaknin, bodo vsa hranila takoj in nemoteno prešla v naše celice. Priporočamo, da si zelenjavni sok privoščite zjutraj kar namesto kave. Ena najboljših kombinacij je korenje z ingverjem, ne pozabite tudi na temnolistnato zelenjavo. Na zdravje!

Zdravje je naše največje bogastvo, ki ga prevečkrat jemljemo za samoumevnega. Bodite hvaležni, da ste zdravi in zdravje skrbno čuvajte.

 

 

 

 

Povzeto po: zadovoljna.si